בלוטת התריס, המכונה גם בלוטת המגן, או בשפה רפואית – "תירואיד" (Thyroid), היא בלוטה בצורת פרפר שיושבת בחלקו הקדמי של הצוואר, קרוב למדי אל פני העור. בלוטה זו היא חלק מהמערכת האנדוקרינית, המורכבת מכמה בלוטות המפרישות הורמונים שונים אל מחזור הדם.
הורמונים הם חומרים שמשמשים כמתווכים בין תאי הגוף השונים ומשפיעים על פעולתם. כמויותיהם בגוף הן מזעריות וכאשר הם מופרשים בחוסר או בעודף, יש לכך קשת רחבה של השפעות גופניות, נפשיות וקוגניטיביות.
ההורמונים העיקריים המופרשים על ידי בלוטת התריס הם T4 (תירוקסין) ו- T3 (טרי-יודו-תירונין). הצמד הזה, פועל על מנגנון חילוף החומרים (המטבוליזם) של שלל מערכות פיסיולוגיות בגופנו ומשפיע על מצב הרוח שלנו, על רמת הערנות והחיוניות שלנו, על תהליכי העיכול, על קצב הלב, על מרקם העור, השיער והציפורניים, על משקל הגוף, ואפילו על תפקודים קוגניטיביים כגון זיכרון.
תסמיני פעילות-יתר של בלוטת התריס
פעילות יתר של בלוטת התריס נקראת גם היפֵּרתַירוֹאידיזְם (Hyperthyroidism) ועלולה לגרום למגוון רחב של תסמינים. במרבית המקרים, אדם שסובל מהבעיה, לא יחווה את כל התסמינים בבת אחת והם יכולים להופיע בפתאומיות, או להתפתח בהדרגה, להיות קלים וכמעט בלתי מורגשים, או חמורים ובעלי השפעה משמעותית על התפקוד.
התסמינים הם:
- נטייה לעצבנות ולחרדה
- פעלתנות יתר וקושי "לשבת על הטוסיק"
- תנודות תכופות במצב הרוח
- קשיי שינה
- אי סבילות לחום
- שלשולים
- חולשת שרירים
- גרד ופריחה
- השתנה תכופה
- צימאון מוגבר
- ירידה בחשק המיני
- הגדלה של הבלוטה המתבטאת בנפיחות ובבליטה בצוואר (גויטר)
- תחושה של דפיקות לב (פלפיטציות) וקצב לב מוגבר
- הזעה מוגברת
- פסים לבנים על הציפורניים
- ירידה מהירה במשקל
- בעיות עיניים שונות ודחיקה של גלגלי העיניים כלפי חוץ הבאה לידי ביטוי בצורת עיניים בולטות
כיצד מטפלים בהיפרתירואידיזם?
יש כמה ערוצי טיפול אפשריים ורק לאחר אבחון הסיבה לבעיה, ניתן לבחור מביניהם את הטיפול המתאים ביותר, או לשלב ביניהם. ברפואה הקונבנציונלית ישנם שלושה ערוצי טיפול מרכזיים בבעיה:
- טיפול תרופתי
- טיפול כירורגי
- טיפול ביוד רדיואקטיבי
הטיפול ביוד רדיואקטיבי הוא למעשה טיפול בקרינה, אשר הורס באופן מבוקר תאים של בלוטת התריס וכך, על ידי צמצום מספר התאים מפרישי ההורמונים שלה, ממתן את פעילותה. הטיפול נחשב ליעיל מאד ועשוי לרפא מצבי פעילות יתר של התירואיד.
הוא מתבצע על ידי מתן יוד למטופל בתוך נוזל לשתייה או קפסולה לבליעה והקרנתו באמצעות מנה נמוכה של קרינה. היוד הוא מינרל שנספג בבלוטת התריס וכך, היוד המוקרן פועל על תאי הבלוטה והורס חלק מהם.
ברוב המקרים, מספיק טיפול חד פעמי אך לעיתים, יש לחזור על הטיפול. בכל מקרה, יש להמתין מספר שבועות עד שמתחילים להרגיש את השפעת הטיפול ולכן, נהוג לרשום יחד אתו גם טיפול תרופתי עד להקלה בתסמינים.
הטיפול אינו מתאים לנשים הרות או מניקות וכן, אינו ניתן במקרים בהם אחד מביטויי המחלה הוא בעיות עיניים חמורות.
בנוסף לכך, בלוטת התריס מושפעת גם מבלוטת האדרנל, שמפרישה אדרנלין וקורטיזול (המכונים גם הורמוני סטרס) ויש לה יחסי גומלין גם עם הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון.
במילים אחרות, חוסר איזון של הורמוני התריס יכול להיות תוצאה של בעיה בכל אחד, או בכמה מהחלקים המרכיבים את הפאזל, וחשוב מאד לאבחן בדיוק מרבי את מקור הבעיה. לכן, טיפול בבלוטת התריס באופן טבעי אצל דר' יפה, מתחיל בבדיקות מעבדה מקיפות ביותר, הכוללות גם בדיקה של דגימות רוק ודגימות צואה, ולא רק של דם.
במקביל לכל טיפול קונבנציונלי, ובעיקר כשמדובר בטיפולים אגרסיביים, חשוב מאד לספק לגוף תמיכה מקיפה, לחזק את כושר הריפוי הטבעי שלו ולרתום אותו לתהליך ההחלמה.
שמי דר' ישראל יפה, רופא כללי בעל ניסיון של כשלושה עשורים בעיסוק ברפואה, מתמחה בטיפול בתירואיד, ומשלב בין רפואה קונבנציונלית לבין שיטות טיפול הוליסטיות, המעודדות חיזוק וריפוי טבעי של הגוף.
לתיאום פגישה, או לייעוץ טלפוני למי שמתקשה להגיע למרפאה, אני מזמין אתכם ליצור קשר:
בטלפונים 052-322-1898, 072-242-2022 | בפקס 077-555-8958 | באימייל dryaffa@gmail.com
או בהשארת פרטים כאן.